Misan Keller - 24 / Dec / 2021
Winteractiviteiten bij sneeuw | buitenspelen
Buitenspelen kan altijd, ik blijf het zeggen. Maar wel met de juiste voorbereiding. Goede buitenkleding is essentieel om het leuk te houden. Blijft jouw kind droog, warm en comfortabel dan heb je langer plezier buiten. Zéker in de winter.
Terwijl ik dit blog schrijf (februari 2021) is er sneeuw onderweg, vliegen de termen code oranje en code rood je om de oren. Je zou bijna vergeten hoe leuk sneeuw is! Ik ben een ontzettende fan van sneeuw en ben dan ook als een kind zo blij als ik weet dat de sneeuw onderweg is.
Graag deel ik mijn leukste tips voor spelen in de sneeuw.
1. Sneeuwengeltjes maken
Mijn favoriet! Jongens wat heb ik daar leuke herinneringen aan. Ga voorzichtig op je rug liggen in vers gevallen sneeuw en ga liggen als een zee-ster (net als vroeger op zwemles). Beweeg je armen en benen van je romp af naar buiten en schuif zo een heleboel sneeuw opzij. Sta voorzichtig op en kijk naar de afdruk die je hebt gemaakt in de sneeuw. Een prachtige engel!
2. Bevroren zeepbellen maken
Dit kan als het echt heel koud is. Haal je bellenblaas maar tevoorschijn! Als je bellen blaast als het goed vriest, dan kunnen je zeepbellen ter plekke bevriezen. Ik schreef er een apart blog over met instructie hoe dat precies werkt. Je leest er hier alles over!
3. Boter kaas en eieren
Maak met een vinger in de sneeuw 3 x 3 blokken. Twee keer twee strepen trekken dus en verzamel takjes voor een x en denneappels voor een rondje, of iets anders dat je buiten vindt. Nu kun je boter kaas en eieren spelen, ook wel bekent als tik-tak-tor.
4. Maak een iglo of sneeuwkasteel
Vul zandemmers met sneeuw, stapel deze en bouw je eigen mini kasteel of iglo. Hou een wedstrijd tussen meerdere kinderen en zie wie het eerste een bouwwerk af heeft.
Wist je dat je met de handige Lepale schepjes uit mijn winkel ook in sneeuw kunt graven? Dat kan niet met elk soort plastic. Lepale schepjes zijn uniek en super sterk. Je kunt hier heel intuitief mee spelen, de schapjes graven net als je met je handen zou graven: in een kommetje. Precies als een graafmachine ook!
De in de zomer zo populaire sandshapers kun je ook in de winter gebruiken. Je maakt hiermee hele mooie ronde vormen.
5. Help de vogels
Maak een pinda slinger of verzamel brood en bekijk alle vogels die er op af komen. Je kunt in je pinda slinger ook (ongezouten/gezoete)popcorn, cranberries of rozijnen gebruiken. Vogels zijn er dol op. Ook op die appel die net iets te lang op de schaal heeft gelegen en beurs is geworden!
In de winter als alles bevroren is, is het voor vogels lastig om drinkwater te vinden. Je kunt de vogels helpen door een beetje water buiten te leggen. Ververs regelmatig het water zodat het niet bevriest.
6. Maak een sneeuwwandeling
Trek je laarzen maar aan en kleed je goed aan voor een wandeling. Kijk naar de bomen, hoe het rijp bevroren is. Ik vind sneeuw magisch, alles is verstild: de sneeuw dempt veel geluiden. Alles ziet er heel mooi uit, alles is bedekt met een magische witte deken. Heb je gezien hoe leuk het is om voetstappen te zien, van jezelf maar ook van anderen? Kijk eens of je sporen ziet van een fiets, een slee of dierensporen? Niet alleen een hond of een kat maar ook van vogels? De natuurspeurboeken van de Gruffalo en een aantal andere boeken hebben het specifiek over sporen. Niet specifiek de sneeuw maar gewoon in de natuur. Er is zoveel te ontdekken, niet alleen in het bos, de hei of het strand maar gewoon in je eigen (woon) omgeving en ja zelfs in de stad!
7. Een in-kopper: sleeën.
Pak je slee en ga lekker sleeën. Er zijn heel veel verschillende soorten: een panslee, een schotel slee, een houten slee, noem ze maar op. Heb je geen slee? Wist je dat je ook een plastic tas of vuilniszak kunt gebruiken in de sneeuw? Dat gaat super hard. Mocht je van een heuvel willen glijden of elders, controleer dan altijd je omgeving op gevaren. Kun je op tijd remmen, kom je niet tegen auto's of een boom terecht? Kortom: doe het veilig!
Ben je nog op zoek naar een slee? Al het winterspeelgoed in mijn winkel vindt je hier.
8. Sneeuwvlokken onderzoeken
Neem een vergrootglas of loep* mee *) als je die hebt mee en ga eens kijken hoe sneeuw er uit ziet. Neem zwarte stof of karton en zorg dat deze net zo koud is als dat het buiten is. Leg het dus even van te voren buiten. Zo smelt de sneeuw niet snel en kun je op onderzoek. Bekijk sneeuwvlokken door een vergrootglas. Vele sneeuwvlokken zullen al gebroken zijn zodat je niet een hele zes kantige zult zien maar er is een hoop moois te zien!
*je kunt ook de loep gebruiken van je insectenpotje met een vergrootglas
Kortom er is genoeg te zien en te ontdekken als het sneeuwt.
Heb jij nog een goede tip, laat deze zeker achter in een reactie.