Waterdichtheid buitenkleding: alles over waterkolom

Waterdichtheid buitenkleding: alles over waterkolom

De regen- en buitenkleding wordt tegenwoordig steeds 'technischer'. Er wordt ontzettend veel ontwikkeld op het gebied van draagcomfort, waterdichte- maar ook ademende eigenschappen van buitenkleding. Waterdichte kleding is voorzien van 10000 mm, 5000 mm labels, maar wat houden al die waardes nou precies in én wat zegt het over de kleding? De belangrijkste vraag is dan welke waarde is nodig bij de waterdichtheid van jouw kleding en dat hangt natuurlijk af van wat je gaat doen in die kleding.

De waterdichtheid wordt gemeten met een waterkolom. Waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Hoe hoger het getal, des te hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt. 

Hoe wordt de waterdichtheid van kleding bepaald?

Het materiaal wordt getest op waterdichtheid met een 'waterkolom'. Dit is een buis, ook wel een kolom genoemd,  met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Deze buis wordt op de stof geplaatst en gevuld met water. Vervolgens wordt er gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken. Bij een waterkolom van 5.000 mm lekt de stof  wanneer het onder druk staat van maar liefst 5 meter water.

Om een idee te krijgen hoe dat nu in de praktijk werkt maakte ik een handig overzicht.

 

0 mm

Niet waterdicht

0 - 1.000 mm

Waterafstotend, maar niet waterdicht

1.000 mm - 5.000 mm

Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen druk. Lekt bij zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 

5.000 mm - 15.000 mm

Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken. De meeste buitenkleding die wij verkopen voldoet hieraan. 

15.000 mm - 30.000 mm

Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Deze verkoop ik niet in mijn winkel. Dit is alleen nodig bij kleding welke je gebruikt onder extreme weersomstandigheden welke niet voorkomen in Nederland.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden