• Specialist in buitenkleding | ook B2B
 • Persoonlijk contact | sinds 2011
 • Levering in Nederland | €4,95 | België €5,95

9.3uit 1452 beoordelingen

Welkom bij Chick-a-dees.nl!

Welkom bij Chick-a-dees.nl!

Misan Keller - 28 / Dec / 2020

Scholen dicht, kinderen thuis. Tips om de kinderen bezig te houden

Het is een feit, de scholen in Nederland zijn dicht. Dat betekent dat er heel veel kinderen thuis blijven en op een gegeven moment slaat de verveling toe. Ik heb de afgelopen jaren heel wat blogs geschreven en tips gegeven over buitenspelen die je natuurlijk kunt lezen ter inspiratie. Maar ik heb ook een aantal tips voor als je thuisblijft.

Scholen dicht, kinderen thuis. Tips om de kinderen bezig te houden
Blog

Tips voor thuisblijvers

De verveling ligt op de loer bij kinderen. Wat gaan we nu weer doen en jij als thuiswerkende ouder ziet de bui alweer hangen.. Weer een verloren 'werkdag'. Maar toch, met een beetje plannen kom je al een heel eind. 

Structuur

Breng structuur in de dagen. Veelal jonge kinderen vinden het fijn om te weten hoe hun dag er uit ziet. Denk maar eens aan de plaatjes van de dagactiviteiten op de peuterspeelzaal en in de klas. De kinderen weten wat ze die dag gaan doen en dat alleen al geeft rust. Ook bij de ouders of verzorgers..

Alle kinderen kun je wat taakjes geven in huis, afgestemd op hun leeftijd. Opruimen van speelgoed, een tekening of knutselspullen horen daar zeker ook bij. Als je een kind elke dag een taak geeft, geeft dat ook structuur.

Maak elke dag een planning, betrek als dat kan je kind(eren) er bij. Zaken die naar voren kunnen komen zijn:

 • opstaan & ontbijten: en alles wat daarbij hoort.
 • schooltaken: plan wat wanneer en wanneer jouw kind zelfstandig taken uitvoert zodat jij ook even ongestoord kunt thuiswerken bijvoorbeeld.
 • beweging: wandelen, buitenspelen, dansen, sporten noem maar op. Als het kan ga dan altijd even naar buiten, al is het een blokje om.
 • lunchen: vast tijdstip waarbij kinderen kunnen helpen met voorbereiding zoals de tafel dekken poid. Of maak een picknick mand klaar en ga buiten lunchen.
 • slaap of relaxtijd: de allerjongsten kunnen nog slapen tussendoor. Plan dit in: zo heb je even tijd voor jezelf of juist tijd voor een ouder kind. Oudere kinderen kunnen een spelletje doen, schermtijd hebben of gewoon lekker bankhangen. 
 • avondeten: kinderen vinden het altijd leuk om te helpen. Al zijn het kleine taakjes zoals pannen pakken, of groentes wassen, tafel dekken e.d.
 • bedtijd: vaste rituelen werken het beste. Zoals zingen, samen tandenpoetsen of (voor)lezen.

De schooltaken of planning hierboven kunnen op een A4 tje of item voor item op een zelfklevend notitieblaadjes/ post-it. Taak voorbij: blaadje weg. 

Lezen thuis of met hulp van de (online) bibliotheek

boeken in het assortiment

Het is een in-kopper maar pak een goed boek en ga voorlezen. Heb je daar geen tijd voor omdat je thuis moet werken, dan kan een voorleesboek of luisterboek ook heel goed werken.  Dat hoeft niet eens veel te kosten en is soms zelfs gratis. De bibliotheek heeft namelijk diverse mogelijkheden voor e-books en luisterboeken of voorleesverhaaltjes. Ook als je geen e-reader hebt, bijvoorbeeld door een e-book aan te bieden die je ook via je smartphone kunt gebruiken.

Kinderen die al kunnen lezen kunnen elkaar voorlezen of lezen samen een boek. Niet genoeg leesvoer? Ik heb juist dit jaar extra veel boeken opgenomen in mijn assortiment. Zoals de Natuurspeurboeken van de Gruffalo met heel veel stickers, boeken over de natuur en dieren en nog veel meer.

Het meest verkochte boek is dit jaar HET GROTE ANTI-VERVEEL BOEK. Met ontzettend veel tips en ideeën om kinderen vanaf 3 jaar bezig te houden.

sticklets

Moestuin plannen

Begin met het maken of plannen van een moestuin, veel benodigdheden kunnen online besteld worden. Maak plannen, betrek de kinderen bij wat en hoe en bereid voor om in het voorjaar te kunnen starten met zaaien. 

Ik schreef eerder een blog met 10 tips voor moestuinieren met je kind.

Doe alvast inspiratie op en je kunt straks aan de slag. Starten kan al in je vensterbank.  Een moestuin maken kan ook als je alleen een balkon of dakterras hebt, bijvoorbeeld in potten en bakken. Er zijn genoeg mogelijkheden. 

Tent bouwen

Laat de fantasie de vrije loop en laat de kinderen binnen een tent bouwen! Met lakens, dekens, kussens en een heleboel fantasie kom je een heel eind. En... vergeet je zaklamp niet! In de tent kunnen ze naast spelen ook wegkruipen met een boek. 

Heb je nog bamboe stokken uit je moestuin, dan kun je een tipi bouwen. Een leuk hulpmiddel hierbij zijn Stick-Lets, dat zijn siliconen verbindingstukken waarmee je stokken of takken aan elkaar kunt verbinden. Op deze manier kun je niet alleen een tipi maken, maar ook de mooiste constructies en bouwwerken. Ze zijn zowel binnen als buiten bruikbaar. 

Een tent bouwen kan trouwens ook met lege dozen. Die zijn er in overvloed met alle online bestellingen in de straat. Vraag buren of bekenden of zij nog dozen over hebben of plunder de dozenopslag bij de lokale supermarkt en ga aan de slag! Maak ramen en deuren of een lange gang van een aantal dozen achter elkaar en je hebt de grootste lol.

Mijn kinderen van 11 en 12 jaar vinden het super leuk om 'huisjes' te maken voor onze katten. Mooi versierd natuurlijk en met een deur en soms kleine ramen er in.

 

----onder constructie---meer tips volgen----tips van jou zijn van harte welkom!

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • MVO - Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  26 / Jul / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  MVO - Maatschappelijk verantwoord ondernemen

 • VAKANTIEPLANNEN 2021
  01 / Jul / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  VAKANTIEPLANNEN 2021

 • Zomer rooster
  01 / Jul / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  Zomer rooster

 • 101 tips voor kinderen in de zomer
  29 / Jun / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  101 tips voor kinderen in de zomer

 • De belangrijkste zaken om in te pakken voor een schoolreisje
  18 / Jun / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  De belangrijkste zaken om in te pakken voor een schoolreisje

 • Persbericht : Mikk-line collectie
  14 / Jun / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  Persbericht : Mikk-line collectie

 • Fruitwater: mijn 10 lekkerste recepten
  04 / Jun / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  Fruitwater: mijn 10 lekkerste recepten

 • Rub test: hoe slijtvast is mijn buitenkleding
  31 / May / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  Rub test: hoe slijtvast is mijn buitenkleding

 • Kamperen met kinderen - 10 kampeertoppers
  13 / Apr / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  Kamperen met kinderen - 10 kampeertoppers

 • 10 jaar Chick-a-dees, wie jarig is trakteert
  12 / Mar / 2021

  Misan Keller - 28 / Dec / 2020

  10 jaar Chick-a-dees, wie jarig is trakteert

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Chick-a-dees.nl 4.61 / 5 - 1236 Reviews @ Yotpo
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »