AH moestuinpotjes.....en dan?

AH moestuinpotjes.....en dan?

Ben je net als wij lekker aan de slag gegaan met de moestuinpotjes van Albert Heijn? Zijn er al kleine plantjes te zien en weet je niet wat je nu verder moet? De informatie bij de potjes is summier, dus hoe nu verder? We helpen je graag op weg met handige tips en weetjes.

Water, water, wateKindergieterr

Allereerst is het belangrijk om de moestuinpotjes goed in de gaten te houden. De grond moet altijd vochtig blijven en op een lichte plek staan. Wij spuiten de aarde nat met een plantenspuit, kinderen kunnen nog wel eens iets te enthousiast water geven waardoor de zaadjes of de aarde wegspoelt.

Het eerste zal de rucola en andere sla-achtigen ontkiemen, deze zullen dan ook als eerste al blaadjes laten zien. Planten als paprika en aubergine doen er veel langer over, soms zelfs een paar weken. Geduld is dus een schone zaak.

Kiemtijden

Soort Kiemtijd bij 20°C (ongeveer)
Spinazie  5-6 dagen
Broccoli 1-2 weken
Rucola, 2-3 dagen
Radijs, andijvie, veldsla en kropsla 6-10 dagen
Dille , Bieslook 12-20 dagen
Tomaten 8-12 dagen
Aubergine, paprika  tot 3 weken
Peterselie 22-30 dagen
Wortel, tijm 3-4 weken
Basilicum, selderij 2-3 weken
Aardbeien 4- 6 weken

Verpotten/verspenen

Zodra je de eerste blaadjes zichtbaar zijn, moet je ze verpotten. Laat je ze te lang in de moestuinpotjes dan krijgen ze een groeispurt en worden ze een beetje iel. Het is verstandig om de plantjes niet boven de verwarming te zetten maar liefst in het licht in een niet te warme kamer. De plantjes zijn dan een stuk sterker als ze straks naar buiten gaan.

Je kunt de potjes als ze vochtig zijn gemakkelijk scheuren en voorzichtig los halen. Hou ze vast bij de blaadjes, niet de stengel want deze breekt gemakkelijk.

Potten

Voor het verpotten zijn potten met een doorsnede van 9-12 cm aan te bevelen. In principe kun je grotere planten zoals de aubergine en paprika hier gemakkelijk in kwijt. Per pot één plantje. Zorg dat de aarde in de pot goed vochtig is voordat je je plantje er in zet. Staat het plantje er in, druk dan heel zachtjes de aarde aan en geef nog een keer water.

  Handloep voor insecten

Je kan ze in de pot zetten of de volle grond (als het niet meer vriest!). Wordt het kouder (onder de 10graden) dan kun je de plantjes beschermen door er doorzichtige (glazen) potjes overheen te zetten. Dan hebben ze het minder koud en heb je eigenlijk een mini kasje voor je plantjes. Vergeet de potjes niet weg te halen als de temperatuur hoger wordt. Je kunt ze ook alleen gebruiken om de koudere nachten door te komen.

Aubergines, tomaten, aardbeien en paprika's houden van warmte. Je kunt hen dus het beste buiten in een kas houden of pas later in het seizoen naar buiten doen.

Zijn de plantjes lekker gegroeid? Dan kunnen ze uit de potjes en de tuin in, of een grote bloembak/pot. Regelmatig water geven.. en veel liefde. :-)

Moestuin starters pakketten

Vinden jij of je kind(eren) moestuinieren leuk maar wil je meer uitleg bij wat je moet doen en hoe het werkt? Kies dan voor één van onze moestuin starters pakketten, met een duidelijke beschrijving en stap voor stap uitleg.

Bijvoorbeeld deze zomer broccoli, fluwelen tuinbonen, kogelronde worteltjes of...

 

Kinderoverall of tuinbroek

En ga je straks de moestuin in dan natuurlijk wel in zo'n kekke overall of tuinbroek. Diverse kleuren en maten, zelfs voor papa en mama!

 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden