Naar buiten met Ravottuh in Rotterdam

Naar buiten met Ravottuh in Rotterdam

Buitenspelen, in mijn jeugd speelde ik ontzettend veel buiten, aan de rand van Rotterdam in een klein parkje bij ons huis. Boompje klimmen, vuurtje stoken en zelf échte soep maken, eigen pijl en boog maken van wilgentakken en met handen en voeten in de modder.

Warme herinneringen heb ik aan die tijd. Nu woon ik in het Groene Hart in Boskoop. Het dorp is internationaal bekend als boomkwekersdorp en vanuit de lucht is het één en al groen en water. Toch is het vreemd dat in de woonwijken hier, nauwelijks aanleiding is om te natuurlijk te spelen. Dus geen 'wipkip', schommel, speelhuisje of zandbak maar gewoon een parkje, of veld waar de kinderen kunnen spelen met water, zand, aarde en kunnen wriemelen in de modder. Op blote voeten door het gras lopen, ervaren hoeveel insecten er onder een steen tevoorschijn kunnen komen. Zelf léren spelen, zonder voorgekauwde speelaanleidingen uit een standaard catalogus.

Buitenspelen in Boskoop- Oost

Helaas kunnen mijn kinderen gek genoeg alleen bij ons in de tuin spelen, of op het schoolplein in de buurt. Met alle bedrijvigheid in dit boomkwekersdorp, inclusief de vrachtwagens die aan -en af rijden is het niet veilig om op straat te spelen. Dat moest toch anders kunnen was mijn idee!

Mijn inspiratie komt onder andere van het team van Ravottuh Rotterdam die op veel plekken in de stad, samen met bewoners prachtige plekken heeft gecreëerd om lekker te kunnen ravotten. Dat zouden we in Boskoop toch ook kunnen doen?Boskoop valt onder de gemeente Alphen aan den Rijn en via social media kwam ik in contact met Heleen Steens en Steef van der Hoorn, gebiedsadviseurs Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam & Steekterpoort.  Mooi werk: zij staan dicht bij de bewoners van de diverse dorpen en zien wat er speelt en nemen hierop actie.

Ik heb hen uitgenodigd om eens te praten over over het gebrek aan natuurlijke buitenspeelplekken in Boskoop-Oost, en al snel stonden zijn hier op de stoep. Mijn vraag was hoe ik samen met bewoners en de gemeente een nieuwe natuurlijke speelplek kon creëren in onze wijk. Hoe bereik ik alle bewoners? Geadviseerd werd om te starten met een Facebook pagina. Deze was binnen een dag in de lucht, inclusief een lokaal persbericht en bericht naar de scholen. Met veel positive reacties tot gevolg.

Ravottuh Rotterdam


Ravottuh Lieven de keijstraatWat zijn die speelplekken , hoe zien ze er uit en wat doet  Stichting Ravottuh in Rotterdam?

"Ravottuh laat kinderen klimmen, klauteren, rollen, springen, slepen, beleven, vies worden, bouwen, voelen, stapelen, wroeten, scharrelen, met water spelen, onderzoeken, verbazen en verwonderen.

Op (tijdelijke) terreintjes in de stad worden met de buurt avontuurlijke plekken gemaakt vol natuurlijke speelaanleidingen.

Kinderen bouwen aan zelfvertrouwen, bewegen meer, leren omgaan met risico’s en leren spelenderwijs over de natuur. Daar word je groot van en het is nog gezond ook."  Bron: website Ravottuh.

Maar hoe doen zij dat? Hoe worden bewoners gemobliseerd, speelplekken gevonden, subsidies aangevraagd?

Aanleiding om eens zélf een kijkje te gaan nemen. Samen met de gebiedsadviseurs ben ik deze week op bezoek geweest bij twee natuurlijke speelplekken in Rotterdam.

Een project in de Prins Alexanderpolder in Rotterdam Oost én een project in Hoogvliet aan de zuidkant van Rotterdam.


in gesprek met Ravottuh

Motivators en inspirators


We ontmoeten Stefan van der Worm van Abela en Ravottuh en Edward Boele van BuurtLab. We krijgen een rondleiding over een voormalige tenniscomplex waar de natuur de overhand heeft gekregen.

Achter het hekwerk van de oude tennisbanen is een kleine stadsjungle ontstaan. Op de gravelvelden groeien wilgen, berken, vlieren en gras. Het ligt er al jaren verlaten bij, er moest iets mee gebeuren.


Samen met de (deel) gemeente en bewoners heeft Ravottuh iets prachtigs gecreeerd. Een plek waar niet alleen kinderen uit de buurt komen, maar waar scholen, zorginstellingen en ook de scouting regelmatig de weg naar de Lieven de Keystraat weten te vinden. Het eens braakliggende terrein waar nieman wat aan had is een verbindende factor geworden in de wijk.


Zo ook in Hoogvliet. De wijk die wij bezoeken oogt leeg. De vernieuwingsplannen zijn vanwege de crisis niet van de grond gekomen. Waar eerst flats stonden zouden nieuwe woningen worden gebouwd, een deel is inmiddels bebouwd maar een een deel ligt braak. Grote gaten in de wijk zijn het gevolg. Ook hier is Ravottuh aan de slag gegaan en hoe!

Binnen zeer korte tijd hebben zij ook weer samen met de gemeente en de bewoners en meewerkende bedrijven en instellingen, een prachtige plek gecreeerd waar de kinderen en hun ouders graag samen komen. Er wordt van alles georganiseerd: er is een kleine moestuin, er is een waterpomp waardoor er heerlijk met water gespeeld kan worden en er is genoeg ruimte om te klimmen en te klauteren. Buurtbewoner Jacco heeft zich verbonden aan deze plek; klust er lekker op los, helpt en bouwt mee aan het verder ontwikkelen van deze nieuwe plek.


Edward en Stefan vertellen met ontzettend veel passie over hun projecten. Prachtige verhalen en voorbeelden van alles wat voortkomt uit hun projecten. Maar ook hoe om te gaan met de soms starre houding van omwonenden én de overheid. Als ik hen zo hoor praten zie ik meer en meer in hoe deze mannen iedereen proberen te verbinden, inspireren en motiveren om zo gezamelijk tot iets prachtigs te komen!


"Het team van Ravottuh ontwikkelt en draagt zorg voor de uitvoering van avontuurlijke, groene speelterreinen voor kinderen in de stad. Wij koppelen hieraan een 3 jaar durend programma rondom participatie, activiteiten, onderhoud en beheer. Ravottuh voeren wij uit met input en vrijwillige inzet van buurtbewoners. Ons idee is dat kinderen zo natuur dichtbij beleven en een relatie met de natuur opbouwen. Ravottuh levert een bijdrage aan gezonde, sociaalvaardige kinderen en samenhang in buurten". Bron: website BuurlabStof tot nadenken


Terug in Boskoop, kriebelen mijn handen om verder te gaan, door te pakken. Samen met de bewoners in de wijk, de gemeente Alphen aan den Rijn en de goede contacten met de gebiedsadviseurs moet dat toch lukken?!


Weten hoe het afloopt, heb je een goed idee of wil je meehelpen? Volg de facbook pagina Buitenspelen in Boskoop-Oost of neem via het contactformulier op deze website contact met me op.
Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden