Modderdag

Modderdag

Daarom: ModderDag
Lekker buiten spelen en vies worden?! Op Nationale ModderDag kan het, móet je vies worden! Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Tienduizenden kinderen zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur

Naar buiten!

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steentje kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds meer via de virtuele wereld. Kinderen komen in aanraking met televisie, computergames, tablets en telefoons.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Veldwerk Nederland, die Modderdag in 2013 in Nederland introduceerde, probeert ouders, kinderen en hun begeleiders daarvan bewust maken. Want op ModderDag laten we de jeugd weer in aanraking komen met de natuur. Niet alleen omdat het leerzaam is. Maar ook heel leuk!

Want vies worden mag op ModderDag!

Zand en water

Spelletjes met zand en water zijn eindeloos. Kleine kinderen voelen met hun hele lichaam de textuur van het materiaal. Peuters bakken taartjes die ze kunnen verstevigen door er extra zand bij te doen.

Oudere kinderen bouwen en graven met zand en water: kanalen, dijkjes, kastelen. Ze ontdekken dat dijkdoorbraken elders het dichtslibben van waterlopen veroorzaken. Baggeren is noodzakelijk om het systeem aan de praat te houden. Kortom: kinderen kunnen hun energie, creativiteit en inlevingsvermogen kwijt in het modderspel. Alle zintuigen worden geprikkeld. Vies worden van modder hoort erbij. Niet alleen goed voor de ervaring en de beleving, maar voor veel plezier en genieten.

Aanmodderen

 Modderdag met de kleuters

Met mijn warme hart voor buitenspelen en natuurbeleving voor kinderen heb ik vorig jaar diverse kinderdagverblijven, locaties voor buitenschoolse opvang en scholen benaderd om hen ook enthousiast te maken voor ModderDag. Ook dit jaar heb ik weer getracht zoveel mogelijk locaties en scholen mee te krijgen, en niet zonder succes!

Vorige week ben ik samen met een lokale school als begeleider meegeweest om ModderDag 2014 ook zélf te ervaren. Kijken hoe de kinderen reageren, spelen en ontdekken. Boskoop, bekent om de vele boomkwekerijen was bij uitstek de plaats waar gemakkelijk een stuk land gevonden kon worden waar we konden aanmodderen.

Na aankomst werd er wat gegeten en gedronken op een grasveld en daarna konden de kleuters onder begeleiding naar het modderveld.
Op weg daar naar toe liepen twee meisjes om een grote plas met water heen. "Pas  op!" zeiden ze tegen elkaar. Zo gewend om niet vies te worden liepen ze er met een boogje omheen. Al gauw kreeg ik het gevoel dat de kinderen echt over een grens heen moesten; het vies worden. Leuk was het dan ook om enkele  begeleiders te zien die spontaan in de plassen gingen stampen en zó de kinderen uitdaagden om mee te doen. "Kijk, jij hoort bij de club van de twee strepen" zei een ander en spontaan kreeg een kleuter twee strepen modder op de wangen gesmeerd. Gegiegel alom, maar ook een harde 'nee' ! Want ja vies worden is niet normaal.

Vies worden en zélf ontdekken


Maar is dat ook werkelijk zo, of zijn wij als ouders bang voor vieze kleren, valpartijen en gevaarlijke toeren? Twee weken geleden had ik een gesprek met een ouder over aankomende ModderDag. "Ik hou niet van  modder" was de eerste reactie. Jammer, want is dát nu juist wat onze kinderen tegen houdt? Boze ouders om vieze kleren en kapotte kleren, gevaarlijke situaties? Zijn we zó ver dat we niet meer willen dat we onze kinderen  zélf ontdekken, door te ervaren en te leren?
Ook daarom vind ik ModderDag belangrijk, ontdekken, spelen en leren. Vieze kleren kunnen gewassen worden, en als je bang bent voor kapotte kleren, doe dan oude kleren of  een overall aan. Geschaafde knie? Volgende keer kijkt je kind beter uit. Ervaren is leren. Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog heeft hierover begin dit jaar een geweldige lezing gegeven. Samen met andere vrijwilligers van Stichting Groen Cement was ik aanwezig bij de opening van het Jaar van de Groene Kinderopvang waar hij sprak. Een eye opener, ook als ouder. 

Terug naar ModderDag..

Er waren diverse dingen te doen op het aarden veld: touwtrekken, heksensoep maken met potten en pannen, water uit de sloot, kroos, bloemetjes en takjes. De kinderen verloren zich in het spel en zagen niet zo snel dat de  watersproeiers het veld steeds natter en modderiger maakten. Voorzichtig renden de eersten echter al door de sproeier en werden de handen en voeten nu toch écht vies. Tekenen met water en modder op rollen oud behang, voetafdrukken maken, handafdrukken. Er was zelfs een kleuter die met haar neus met modder een tekening maakte. Geleidelijk aan werden de (meeste) kinderen, viezer en viezer en ontdekten we dat er eigenlijk nog weinig kinderen waren die nog met hun modderopdrachten bezig waren en dat steeds meer kinderen zich vermaakten met alleen de modder en de watersproeiers. Wat een aantrekkingskracht, puur en alleen water, aarde, modder.

De plaats waar eerst een zeil lag met water en groene zeep om eens lekker over heen te  glijden werd steeds modderiger en viezer. Het zeil was al niet meer zichtbaar en alle kinderen verzamelden zich rond de sproeiers en de ontstane modderpoel. Eén van de leerkrachten nam een aanloop en maakte een buikschuiver dwárs door de modder. En toen was  het hek echt van de dam. De kinderen wisten niet meer hoe ze het hadden en de één na de ander volgden. De kinderen met wat minder durf voor het modder-buikschuiven speelden inmiddels tot de knieën in de modder. 

modderdag R 2014  Modderschrijven

En de twee meisjes die in het begin vooral niet nat en vies wilden worden? Zij waren het viest van allemaal!  

Het was een geweldige ervaring voor de kinderen én de begeleiders/leerkrachten. Hier wordt nog weken zo niet maanden over gesproken. Foto's , filmpjes en verhalen worden uitgewisseld. We hebben zelfs een artikel in het AD Groene Hart gescoord, mét foto!

Het enthousiasme is aanstekelijk want ik hoor al  geluiden opgaan dat iedereen op school wel Modderdag wil 'vieren' in 2015! Wordt vervolgd? Ik denk het wel ;-)

 

Reacties

  1. Misan Keller Misan Keller

    Helemaal mee eens Hannie. Ik ben een jaren zeventig kind en was alleen maar buiten. Balletje trappen, boomhutten maken, vuurtje stoken en een soepje brouwen. Lekker vies worden dat wil ik ook voor mijn kinderen. :-)

  2. Hannie Idsardi Hannie Idsardi

    Prachtig verhaal, wij hebben in het noorden een kinderopvang waar de kinderen iedere dag #modderdag hebben en je ziet ze genieten. Wat is het toch fijn dat we dat de kinderen mee kunnen geven. Lekker ontdekken en spelen naar hartenlust, gelukkig zijn er nog ouders die wel willen dat hun kind vies wordt, het zou eigenlijk het recht van ieder kind moeten zijn.

    Vroeger was het heel gewoon maar sommige ouders zijn het jammer genoeg verleerd en denken dat merkkleding of leuke kleding belangrijker is. Maar wat is nu belangrijker dan het geluk van een kind....

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden