Gastblogger Ralf Smeets

Gastblogger Ralf Smeets

Buitenspelen? Natuurlijk! Buitenspelen is een “hot topic”...

Google eens: “buitenspelen”, ruim 300.000 hits... of: “buitenspelen onderzoek”, ruim 50.000 hits. Er zijn: “buiten coachen”, “natuur coachen”, “groentetuin coachen”. Ook zijn er websites, filmpjes op Youtube, fora, boeken, artikelen in vakbladen... Zelfs een grote kaasfabrikant heeft een mening over “buitenspelen”. Maar... buitenspelen is zeker geen nieuw onderwerp! Friedrich Fröbel (1782-1852) gaf, op grond van zijn eigen jeugdervaringen en visie, al aan dat ieder kind ontvankelijkheid en ontzag voor de natuur zou moeten ervaren. Verwondering was zijn kernwoord.

Waarom kinderen buitenspel nodig hebben, weten ouders nu wel... Toch?

 Vaak genoeg hoor ik tijdens mijn werk van ouders: “oh, echt? Is dat zo? Dat wist ik nog niet!” En zo reageren ze niet alleen als ik ze wijsmaak dat pissebedden 7 paar poten en kieuwen hebben...Wist je bijvoorbeeld dat de wereld buiten prikkelt om te bewegen, te verzamelen en te exploreren? Dat hierbij alle zintuigen worden benut? Buiten spelen is gezond! Een rijke omgeving daagt uit tot intensief bewegen en leidt tot behendigheid. Kinderen leren balanceren, springen, kruipen, ontwijken, klimmen, hangen, zwaaien, etc. Ze kunnen zo zelf hun eigen (on)mogelijkheden in leren schatten.

Buiten zijn kinderen op zichzelf aangewezen, ze zoeken elkaar op en spelen samen. Ze bepalen zelf de spelregels! Zonder veel instructie of tussenkomst van volwassenen. Hierdoor ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden zoals; samenwerken, afspraken maken en nakomen, compromissen sluiten met vriendjes, etc. Ze vormen een groep en leren te vertrouwen op elkaar, ze verkennen de wereld samen.

Maar, er leven ook vragen over hoe je je kind “buiten” kunt laten ervaren. Vragen over risico’s en ziek worden van buiten spelen...

Vragen over kleding en vies worden...

Vragen over enge mannen in het bos...

Vragen over toezicht houden...

Vragen over...

Kleding en vies worden?

Over goede buitenspeelkleding hoef ik het hier natuurlijk niet te hebben, die hebben jullie al gevonden...

Wat betreft het vies worden? Ook OMO vindt dat kinderen moeten kunnen buitenspelen en vies worden... Duh!

buitenspelen natuur kinderen nmedoen

Ziek worden van buitenspelen?

Wil je kind lekker naar buiten als het koud is, dan moet hij natuurlijk een jas aan. Maar, hij hoeft echt niet helemaal dik ingepakt te worden om een verkoudheid te voorkomen. Verkoudheid komt namelijk door een virus, niet door een vergeten sjaal of muts en zo zijn er nog wel meer misverstanden over “kouvatten”.

Welke buitenactiviteiten zijn geschikt?

Simpel! ALLE...

Ga eens naar het bos / de heide / het strand! Neem niets mee. Nee, de hond moet ook thuisblijven... Ahhh... En ga gewoon zitten, op de grond, ogen dicht en luisteren. 5 Minuten is lang genoeg! Wat merkte je? Ga eens op kleine beestjes safari! Geen (grote) tuin? Keer eens een losliggende stoeptegel om... Of til een bloempot op... Wedstrijdje doen? Wie vangt de meeste pootjes (TIP: ga voor die pissebed van hierboven!). Wie heeft het grootste beest? En het kleinste? Ga eens verschillende materialen zoeken om te kijken of ze zinken of drijven? Te simpel? Zoek er dan maar eens een paar die kunnen zinken EN drijven... Klaar? Roeren maar en de HEKSENSOEP is klaar!!! Bon appetit!

Buitenspelen...

Buitenspelen...Buitenspelen...Ik zou er nog uren over kunnen schrijven! Zodat jullie er dan nog uren over kunnen lezen... Maarruh. Ga nu maar snel naar buiten! (en neem je kinderen lekker mee...)

Wat is nme Doen en wie is Ralf?

De persoon achter nmeDOEN ben ik, Ralf Smeets. De wereld om mij heen fascineert mij al van jongs af aan en ik ben in mijn vrije tijd dan ook veel buiten te vinden. Als jongetje heb ik diverse natuurcursussen gevolgd en deze kennis heb ik sindsdien verder uitgebreid. Tegenwoordig probeer ik mijn enthousiasme voor de natuur over te brengen op anderen! Natuurlijk via nmeDOEN, maar ook als natuurcoach NME van Speelwerk Kinderopvang en als docent MBO Dierverzorging en Wildlife bij AOC de Groene Welle. Daarnaast begeleid ik als beheerder van logeerboerderij de Speelhoeve in Scheerwolde verschillende (natuur)activiteiten met diverse groepen.

Meer weten? www.nmedoen.nl Of bekijk mijn CV op: LinkedIn Stuur een e-mail: info@nmedoen.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nmeDOEN is ook metselaar bij Stichting Groen Cement.

LOGO-NMEdoen-FC

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden