De natuur in met je kinderen: laat je leiden

  • Geplaatst op
  • Door Laurien van der Vaart- Gastblogger
  • 0
De natuur in met je kinderen: laat je leiden

We weten allemaal dat het goed voor volwassenen en kinderen is om naar buiten te gaan en in de natuur te zijn. Onderzoek bewijst dat ook telkens. Maar de praktijk is dat kinderen steeds minder in de natuur komen. Wat kan je daar als ouder aan doen?

Mijn ervaring als moeder,vrijwillig natuurgids en ondernemer (www.buitenpaden.nl), is dat kinderen vaak wel tegenstribbelen op het moment dat je ze van de computer en de tv wegsleurt, maar dat het altijd de moeite waard is die weerstand te overwinnen. Al snel slaat de stemming om en vermaken ze zich prima. De kinderen, maar ook de ouders, komen met nieuwe energie terug. 

Doelloos dwalen

Volwassenen willen graag een rondje lopen, van A naar B, of naar een bepaald doel. Kleine kinderen hebben geen enkel doel, en het is heel leuk om hen eens te laten leiden en te ervaren hoe leuk 'doelloos' dwalen kan zijn. Je ziet allerlei dingen die je anders niet had gezien en je komt dingen tegen, waar je zelf in hoge snelheid aan voorbij was gelopen.

Een gek torretje, een apart bloemetje of een mooie steen. Ook stellen je kinderen allerlei vragen over wat ze om hen heen zien, die tot leuke gesprekken kunnen leiden. Beschouw je kind(eren) als gids en ga zelf met deze 'excursie' mee. Het is dan fijn om dan zelf warm genoeg aangekleed te zijn, want het tempo ligt beslist lager dan je eigen tempo. Via Chick-a-dees kan je stevige en warme buitenkleding voor je kinderen aanschaffen, maar vergeet je zelf dus niet. Een gevoerde- of thermobroek, of evt. een skibroek, is echt een goede investering om het voor jezelf ook leuk te houden. En nog een voordeel, in tegenstelling tot kinderen groeien er niet uit (als het goed is)!

Spanning en sensatie

Als de kinderen wat ouder worden, zoals mijn kinderen van 10 en 11, moet er wel wat meer spanning en sensatie in zitten. Dit kan nog vrij simpel zijn, denk bijvoorbeeld aan een lange vlonder over het water, een oud kasteel, een mooi oud huis.Kinderen houden van rennen en ravotten. Dit kan gelukkig ook goed in de natuur. Het is dan ook fijn een pauze in te lassen om lekker te kunnen spelen. Een open plek met zand is altijd goed of bouw een hut met de kinderen. Of stop bij een plek met goede klimbomen (die hoef je zelf niet uit te kiezen dat doen je kinderen voor je). Neem ook wat te eten en te drinken mee, voor jezelf ook een lekker bakje koffie of thee uit je eigen thermoskan bijvoorbeeld, dan geniet je nog meer van de omgeving.

Mocht je bang zijn om dat de kinderen zich vervelen, dan kan je allerlei spelletjes doen. Meer ideeën kan je bijvoorbeeld vinden op de website van natuurorganisaties zoal scharrelkids.nl en oer.natuurmonumenten.nl.

Bijvoorbeeld bomen herkennen op de tast. Doe je kind een blinddoek (of een sjaal of een stuk stof) om en leid hem/haar naar een boom.Laat die boom goed voelen en loop dan met je geblinddoekte kind weer terug naar waar je vandaan kwam. Het kind moet proberen te raden welke boom het heeft gevoeld.Succes verzekerd, en trouwens ook leuk om als volwassene te doen en je door je (iets oudere) kind te laten begeleiden.

Apps en websites

Als je een IPhone of IPod hebt, kan je de App Digi Doemet 50 speltips voor € 0,89 downloaden. Voor oudere kinderen is het leuk op zoek te gaan naar een schat. Over de hele wereld hebben hobbyisten schatten (geocaches) verstopt die je met GPS-coördinaten en soms ook door vragen te beantwoorden kan vinden. Dit kan bijvoorbeeld op de website geocaching.nl; je kan daar een gratis account aanmaken. Er zijn diverse Apps verkrijgbaar voor je telefoon zodat je geen apart GPS-apparaat hoeft aan te schaffen (zoek op geocaching in de Appstore/google play). Een andere leuke App die oudere kinderen aantrekkelijk zullen vinden is die van Everytrail (voor iPhone en Android, de basisversie is gratis). Je kan dan routes volgen die anderen hebben gelopen. Meestal staan er ook foto's bij, zodat je kan zien hoe het landschap er uit ziet en of er aansprekende kijkpunten voor kinderen zijn. 

Buitenpaden

Met de routes die ik met mijn bedrijf Buitenpaden maak, ga ik nog een stapje verder. Deze wandel- en fietsroutes hebben als rode draad een verhaal, dat gedurende de wandeling met alle zintuigen wordt beleefd. Dat verhaal speelt zich af in de omgeving waar je op dat moment bent. Het kan over de geschiedenis gaan, met als hoofdpersoon een historisch figuur, óf een verzonnen figuur. Ook kan de route over de natuur gaat, waarbij de hoofdpersoon bijvoorbeeld een dier is die een avontuur beleeft. Mijn routes, die zowel op volwassenen als op gezinnen met kinderen gericht kunnen zijn, kunnen in allerlei vormen worden uitgevoerd. Binnenkort komt mijn eerste route uit op: Buitenpaden.nl

buitenpaden.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden