De gevaren van de zee

De gevaren van de zee

Het is zomer en we gaan weer massaal naar het strand. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij waarschuwt voor gevaarlijke situaties door zogenaamde muien. Maar wat is dat precies, een mui? Waarom zijn muien zo gevaarlijk en wat kun je doen als je in de problemen raakt?

In de zee zijn vaak zandbanken, verhogingen van zand in het water. Vaak zie je deze niet omdat ze onder het wateroppervakte zitten. De ruimte tussen zandbank in heten een mui. Een mui is een soort trechter tussen de zee, de zandbanken en de kust waardoor er een sterke stroming kan ontstaan.

Muien zijn zichtbaar doordat het daar vrij vlak water is. Als je het weet, kun je ze ook ontdekken. De KNRM maakte er een handige animatie filmpje van, om te waarschuwen voor gevaar. Er wordt ook uitgelegd wat je moet doen als je in een mui terecht komt.

foto en video: KNRM

Eb & VloedAls ik met mijn ouders vroeger naar het strand ging, mocht ik alleen zwemmen als het opkomend water was, ook wel vloed genoemd. Bij afgaand water is het niet verstandig om te gaan zwemmen. Het water trekt zich van de kust de zee in.

Als je kniediep het water in gaat is er weinig aan de hand. Als je echt dieper gaat zwemmen kan je in de problemen komen. Peddelen met een luchtbed of iets dergelijks is al helemaal af te raden, het risico van afdrijven is dan heel groot.

Hoe weet je op het opkomend of afgaand water is? Gelukkig zijn daar getijden tabellen voor welke meestal gratis beschikbaar worden gesteld bij VVV of boekhandel van de badplaats in kwestie. In het digitale tijdperk is er natuurlijk ook een website waar dit te checken is. Niet alleen voor Nederland, maar ook het buitenland. Het is de speciale getij pagina van Rijkswaterstaat.

Andere gevarenWie zich goed voorbereid op een dagje zon, zee en strand kan een hoop ellende voorkomen. Smeer je regelmatig in of gebruik speciale zonnekleding of uv-kleding. Deze is speciaal gemaakt om de zon tegen te houden met een ingebouwde factor 50. De kleding is door speciaal materiaal ook zeer snel droog dus het is ideeal om in te zwemmen en te spelen op het strand.

Veel drinken is ook verstandig, zo voorkom je uitdroging én verklein je de kans op een zonnesteek. Met leuke uitdagende flessen, rietjesbekers en drink in the box wordt meer drinken een feestje.

Voor de variantie is het leuk om eens fruitwater te maken, we verzamelden onze top tien voor het lekkerste fruitwater in ons fruitwater blog.

Veel plezier op het strand!

Drink in the box onderweg
BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden