BSOWIJS! Kinderopvang in de natuur!

  • Geplaatst op
  • Door Misan Keller
  • 0
BSOWIJS! Kinderopvang in de natuur!

Plezier | Buiten | Ontdekken

Vorige week hebben we kennis gemaakt met Tom den Boer één van de oprichters van BSO Wijs! BSO Wijs! biedt buitenschoolse opvang aan in de natuur. Wij bezochten één van de 'locaties' in Driebergen. Locaties tussen haakjes, want deze BSO is gericht op kinderopvang buiten, in de vrije natuur.

We ontmoetten Tom bij de binnenlocatie: een kinderboerderij. Druppelsgewijs kwamen hier alle kinderen en de leid(st)ers weer terug van een heerlijke middag buiten. Heerlijke rode wangen en vol verhalen over hun nieuwste avontuur. Maar hoe werkt dat nou, opvang buiten en wat doe je met slecht weer?

En voor ons is ook weer interessant; waaraan is er behoefte als het gaat om kleding? Wat werklt wel en wat werkt niet? Als je de hele middag buiten speelt dan moet de kleding lekker zitten maar zeker ook functioneel zijn en gezien het seizoen, je warm én droog houden. Tom is een aantal jaren geleden in een berghut in Noorwegen in gesprek geraakt met drie grote bebaarde Noren. Later bleken zij allen te werken in de kinderopvang. Hun verhaal en de manier waarop in Scandinavische landen kinderen worden opgevangen in de natuur was een grote inspiratiebron voor Tom. Drie jaar later was BSO Wijs! in Driebegen een feit en vorig jaar is een tweede vestiging geopend in Vianen.

BSO Wijs! hanteert kleine groepen, het is volgens Tom het verschil tussen ‘opvangen’ en ‘zich ontwikkelen’. Daardoor kunnen zij veel meer activiteiten aanbieden en meer aandacht aan een kind geven. Focus ligt op plezier, buiten en zich ontwikkelen.  

Maar hoe ziet zo'n middag er voor de kinderen uit?

De kinderen verzamelen op school, stappen samen met de leiding op de groepsfiets en/of bakfiets en dan gaan ze er op uit. Er is in de omgeving genoeg te ontdekken. Na fruit en wat te drinken is het tijd om buiten te spelen. Tikkertje, verstoppertje, frisbeeen maar ook echte outdoor spelletjes als (boom)hutten bouwen en touwschommelen. De kinderen leren ook allerlei soorten bomen, bloemen en planten te herkennen en leren en zien veel van de natuur. Niet zo gek dat zij vorig jaar de Natuurprijs van het Nationaal Groenfonds wonnen. 

Schuilen bij slecht weer

Er is altijd een schuillocatie bij slecht weer. Eén van die schuillocaties is gelijk ook de ophaallocatie voor de ouders aan het einde van de dag; de kinderboerderij. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van De Schaapskooi op het Landgoed Heidestein. Echt noodzakelijk zijn de schuillocaties niet gebleken, slecht een enkele keer is dit echt nodig. Het is veel minder vaak slecht weer dan je denkt. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

En daar slaan we de spijker op zijn kop. Kinderen moeten zeker in de herfst en in de winter wel goed beschermd zijn tegen voornamelijk kou en nattigheid. Want als de kinderen eenmaal koud zijn dan is buitenspelen al lang niet meer zo leuk. De meeste kinderen hebben dan ook speciale kleding en schoeisel die ze meenemen naar school en welke ze aantrekken als ze naar de BSO gaan.

Sommigen hebben echte outdoor broeken al dan niet gevoerd of gewoon met een legging of pyamabroek eronder. Bij regenachtig weer worden weer vaker regenbroeken, of broeken die waterdicht zijn gedragen. Bij al dat buitenspelen, in bomen klimmen, rennen én vallen volstaat geen reguliere kleding. Het moet toch allemaal net wat meer kunnen hebben en functioneel zijn. Zo dragen de meeste kinderen geen rubberen laarzen maar dragen bergschoenen, voor goed grip en lekker warme en droge voeten. 

Wij hebben onze o.a. onzec fleece collectie van Regatta laten zien, heerlijke warme fleece truien en thermisch ondergoed van fleece welke als basis laag gedragen kan worden onder reguliere kleding.  De regenpakken uit één stuk zijn wel praktisch voor de hele kleintjes (onder 4 jaar) maar de ervaring op de BSO leert dat als de kinderen moeten plassen dit minder praktisch is bij het snel uitdoen. Hetzelfde geldt voor regenbroeken. Belangrijk bij het tuinbroekmodel is dat deze gemakkelijk met één klik los te maken zijn en weer terug aan te doen. Gelukkig is dat zo. Al met al veel geleerd, gezien en gehoord over buitenkleding, merken en functionaliteit. Genoeg inspiratie opgedaan voor nieuw assortiment! Tom bedankt voor je inspirerende verhaal en jouw zeer praktische tips met betrekking tot functionaliteit van kleding.

Meer lezen over BSO WIJS! en hun plannen voor de komende jaren? Bekijk hier hun website. 

 BSO Wijs kinderopvang in de natuur

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden