• Specialist in buitenkleding | B2B voor KDV, school & BSO
  • Persoonlijk contact & advies | sinds 2011
  • snelle verzending| verzendkosten €5,95 (NL)

9.3uit 1548 reviews

Misan Keller - 30 / Jun / 2023

Onze reis naar Zweden & inpaklijst voor Scandinavië

Binnenkort start de zomervakantie weer en velen zullen al vakantie voorpret hebben en vakantie-inpak-lijstje. Ik heb ze altijd wel, het is handig om te zien of je alles wel bij je hebt. Zeker als je met een gezin met kinderen gaat. Wij houden ontzettend van vakantie vieren in Zweden. Daar is het weer uiteraard héél anders dan in Zuid-Europa dus wat neem je mee?

Onze reis naar Zweden & inpaklijst voor Scandinavië
Blog

Als kind ben ik regelmatig in Zuid Zweden geweest. Ik heb er familie en er zijn heel wat zomers doorgebracht in stuga's of we pasten op huizen van vrienden die zelf op vakantie waren. De meer avontuurlijke vakanties doe ik met mijn eigen gezin. Onze dochters zijn ook fan van Zweden: er is altijd een avontuur te beleven én de natuur is zo veel anders dan in Nederland. 

In 2019 zijn we voor het laatst geweest en hebben we in een heel kano avontuur beleefd. We hebben twee volle dagen gevaren, over de Svartälven en diverse meren eromheen. Proviand en water mee, slaapzakken, luchtbedjes een groot mes en een bijl. De bijl was nodig om hout te klieven voor een vuur, er moest immers wel gekookt worden en een beetje warmte en gezelligheid 's avonds was natuurlijk ook lekker.

We wisten dat er langs de kant ergens 3 á 4 jagershutten waren, dat waren gewilde plekken om aan te leggen. Er is daar bescherming tegen de elementen door een open hut, er is een vuurplaats en er is een kleine voorraad hout. Zaak was om daar op tijd aan te leggen zodat we ons konden installeren. Het was ontzettend warm, we hadden een hittegolf te pakken dus we hadden wel zin in de duik in het kristalheldere water. De eerste paar plekken waren echter al bezet. Bij de derde hadden we geluk, er ging nèt iemand weg. 

Zaak was nu om de kano's op de kant te krijgen. Alle proviand en het drinkwater uit te laden en ons kampement te maken. We sliepen onder een zgn. vleugel wat neerkomt op een zeil dat je spant tussen de bomen. op de grond leg je dan je matje en slaapzak.

Ik ben er achter gekomen dat voor mijn gevoel van veiligheid wel meer nodig is dan dat ik droog ergens onder lig. We waren gewaarschuwd voor beren, slangen, veelvraten en al niet meer. Dus rustig op de grond slapen was wel een uitdaging.  Het was idyllisch, in de middle-of-nowhere dit kamperen. Maar dit was ons een beetje te basic.

Volgende keer slapen we toch echt in een tent. Dat voelt wat meer geborgen voor ons. Dat scheelt ook heel erg met de duizenden muggen die rond ons heen vlogen. Dus vuur de hele nacht laten branden, of roken zodat de insecten een beetje op afstand bleven. 

Maar wat namen wij mee? Ten eerste buiten dit kano avontuur hebben we niet gekampeerd. We hebben gelogeerd in een Mongoolse Yurt. Voor eten werd gezorgd door het B&B waar we zaten. Douchen kon onder de buitendouche met (koud) water uit het meer, de wc was een zgn. compost wc om de hoek en water kwam uit een jerrycan. Voor ons al aardig basic, voor onze groep 7 kinderen en immens avontuur.  

Wat wij heel makkelijk vonden voor onze reis in de zomer was het volgende:

Praktisch

- hammam doeken: dun en sneldrogend.  Scheelt een boel ruimte in de tas ten opzicht van handdoeken en ze drogen snel en zijn ook weer snel met de hand te wassen. Ik koop ze al jaren bij Zeeman en Hema. 

- wandelschoenen of bergschoenen. Als je veel loopt of wat extra stevigheid zoekt voor je voeten/ enkels dan zijn goede wandelschoenen of bergschoenen een must. Waterdicht en lichtgewicht heeft mijn voorkeur. Ik gebruik deze schoenen overigens het gehele jaar door wel. Bij het uitlaten van de hond als het heeft geregend, maar ook in de winter bij sneeuw. De grovere zolen geven goed grip. Denk niet dat dit soort schoenen ontzettend warm zijn, daar hebben wij nog nooit last van gehad. Kies ademende schoenen en een zomermodel, dan kun je er tegenaan. Ook zijn er speciale sokken voor verschillende seizoenen te koop. Ik koop ze al jaren bij de ANWB (Human nature). Heel duur hoeven de schoenen niet te zijn. Richtprijs is 50-100 euro, als je lid bent van de ANWB krijg je ledenkorting maar er zijn ook altijd schoenen in de aanbieding. Althans, daar mik ik altijd op.

- slippers of sandalen met een goed voetbed. De welbekende Birkenstocks of Teva's zijn ontzettend praktisch. In de zomer heerlijk om bij je te hebben. 

- teken-pen of tekenspray. In Scandinavië zijn veel bossen, berkenbossen en hoog gras. Wees alert op teken en tekenbeten. Teken kunnen besmet zijn met Lyme maar ook tekenencefalitis  Deze veroorzaakt hersenvliesontsteking. Voorkomen is beter dan genezen dus als je er op uit gaat zorg dat je een lange broek aan hebt en lange mouwen draagt. Ook kun je spray gebruiken en voor je hond een tekenband/druppels. Heb je toch een tekenbeet opgelopen? Hou deze dan goed in de gaten. Wordt de plek rood en ontstaat er een rode kring, ga dan zeker even naar een arts. 

- muggenspray, wij hadden heel veel muggen tijdens ons avontuur. Er kunnen veel, weinig of geen muggen zijn. Maar een muggenstick of spray is altijd fijn om bij je te hebben. Ook iets om op een insectenbeet te smeren tegen de jeuk of pijn. 

Voor 'de leuk':

  • zaklampen of een hoofdlamp
  • een kompas
  • een vergrootglas
  • sporenboeken
  • vuurstarter
  • zakmes
  • ....avontuurlijke spullen zijn er volop in mijn winkel nu. ;-)

Kleding:

Het belangrijkste is het laagjes principe. Het weer kan alle kanten op gaan in Scandinavië, door het dragen van laagjes kun je alle kanten op.

  • Softshell kleding zoals een jack en/of broek. Softshell is mijn nummer 1 voor vakantie. Een softshell jack bijvoorbeeld houdt de wind tegen op een winderige dag, is waterdicht dus een bui kun je hebben. Ook in de zomer is een softshell ideaal want het ademt. Geen gezweet dus en het kan net even een beetje de kou 's avonds tegen houden. Ik gebruik het dus vaak als vest/regenjas of windjack. Erg veelzijdig dus.
  • Lange en korte broeken. Een afritsbroek is niet zo modieus maar als je op avontuur gaat ontzettend praktisch. 
  • T-shirts: korte en lange mouwen. Is het erg warm en ga je ook zwemmen dan is een uv- of zwemshirt wel ideaal. Deze beschermt tegen de zon, voelt koel aan en je kunt er in zwemmen. Het droogt snel.
  • Vesten of fleece truien. Het kan 's avonds wat afkoelen en dan is een fleece vest of trui ideaal als extra laag. Voor 0-2 jaar is een fleece pakje of wollen pakje ideaal. 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • 10 tips voor (moes)tuinieren met je kind
    30 / Mar / 2024

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    10 tips voor (moes)tuinieren met je kind

  • Waarom een kinderoverall aanschaffen?
    25 / Mar / 2024

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    Waarom een kinderoverall aanschaffen?

  • Plassen stampen: 5 manieren om kleine voetjes droog te houden
    12 / Mar / 2024

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    Plassen stampen: 5 manieren om kleine voetjes droog te houden

  • 10 dingen om te doen in de voorjaarsvakantie
    31 / Jan / 2024

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    10 dingen om te doen in de voorjaarsvakantie

  • Inpakken voor een ski vakantie met je kind(eren)
    31 / Jan / 2024

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    Inpakken voor een ski vakantie met je kind(eren)

  • Kruidnoten recept voor de lekkerste kruidnootjes
    14 / Nov / 2023

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    Kruidnoten recept voor de lekkerste kruidnootjes

  • Thermo sets en overalls: niet meer weg te denken in Scandinavië
    19 / Oct / 2023

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    Thermo sets en overalls: niet meer weg te denken in Scandinavië

  • 9 redenen om te kiezen voor kinderkleding van (merino)  wol
    04 / Sep / 2023

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    9 redenen om te kiezen voor kinderkleding van (merino) wol

  • Top 10 buitenactiviteiten voor de herfst
    01 / Sep / 2023

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    Top 10 buitenactiviteiten voor de herfst

  • 5 tips om jouw kind warm te houden bij koud weer
    01 / Sep / 2023

    Misan Keller - 30 / Jun / 2023

    5 tips om jouw kind warm te houden bij koud weer

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Chick-a-dees.nl 4.61 / 5 - 1548 Reviews @ Yotpo
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »