Online moestuin cursus voor kinderern

Online moestuin cursus voor kinderern

Wie in kinderen wil investeren, zorgt voor een moestuin. De lessen die ze hier leren zijn waardevol voor de rest van hun leven.

Elke school of kinderopvangorganisatie heeft wel een plekje over waar een moestuintje kan komen. Voor onze cursus is zo’n 20 vierkante meter genoeg.

Veel geld hoeft de moestuin niet te kosten. Natuurlijk kun je investeren in een arsenaal aan tuingereedschap, maar dat kun je ook lenen van ouders of buren. Verder heb je wat zaad, plantjes en compost nodig. En natuurlijk enthousiaste kinderen en begeleiders!

Groenten leren eten

Wat je terugkrijgt voor een moestuin is onbetaalbaar, want kinderen leren enorm veel in de moestuin. Uit onderzoek blijkt dat dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin. De kinderen gingen van een gemiddelde van 1,9 stuks groenten en fruit per dag naar 4,5.

Kinderen leren er dus gezond eten. Een overheidsprogramma dat kinderen wil stimuleren gezonder te eten heet dan ook Jong Leren Eten. Moestuinieren is een van de thema’s van het programma.

Kinderen leren ook hoeveel ervoor nodig is voordat er een tomaatje op je bord ligt. Ze leren waar groenten en fruit vandaan komen en dat voldoende en gezond eten niet zo vanzelfsprekend is. Je moet er wat voor doen!

 

Verder leren kinderen ergens voor te zorgen en verantwoording dragen, samenwerken en ze leren de natuur te respecteren.  Je kunt er allerlei vakken aan koppelen: aardrijskunde, biologie, zelfs taal en rekenen. En weet je dat kinderen in een groene omgeving aardiger zijn voor elkaar en zich beter ontwikkelen in een groene omgeving?

 

 

Fit door moestuinieren

Bij kinderen helpt een moestuin tegen overgewicht, maar ook voor volwassenen heeft een moestuin veel gezondheidsvoordelen.

Wie een groentetuin heeft, is een stuk gezonder. Slanker om mee te beginnen. Want wist je dat je door te moestuinieren meer calorieën verbrandt dan met fietsen? Afhankelijk van de activiteit tussen de 120 en 600.

 

Mensen met een moestuin hebben minder kans op een hartaanval of een beroerte en leven langer. Verder helpt een moestuin tegen diabetes en versterkt het je immuunsysteem door regelmatig contact met de bacteriën in de bodem. En als bonus is een eigen moestuin de remedie tegen stress.

 

Onze moestuincursus is actueel

Onze cursus is gebaseerd op gewassen die we zelf telen: aardbeien, maïs, courgette, sperziebonen, sla, bieten, winterpostelein en blauwe bessen. Een deel van de cursus, namelijk de moestuintips, schrijf ik gaandeweg. Je weet namelijk nooit wat zich voordoet in een moestuin en wat de weersomstandigheden zijn. Je krijgt dus actuele informatie.

Als je je opgeeft voor de cursus doe je mee met ons moestuinplanning, onze zaaikalender. Als je je op Oudersvannature.nl opgeeft voor de nieuwsbrief, kun je die alvast inzien.

Besluit je vervolgens de cursus te volgen dan krijg je niet alleen de wekelijks moestuintips, maar ook informatie over de planten en dieren in de tuin, kinderactiviteiten en recepten.

 

 

Moestuinbak of volle grond?

Wij telen in de volle grond en niet in moestuinbakken. Dat is een bewuste keuze. We denken dat groenten telen in de volle grond natuurlijker is, beter is voor het milieu, voor de groei van de plant en een hogere opbrengst oplevert.

 

Doe je mee met onze moestuin?

We starten op 1 april met de voorbereiding van de grond. In mei gaan we planten en zaaien. Zin om je meteen aan te melden of wil je meer informatie? Kijk dan op onze pagina over moestuinieren.

 

Chantal Overgaauw

Ouders van Nature

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden